post

Qatar är landet som fotbolls VM år 2022 kommer gå i, och det har redan börjat gå massvis med rykten om vad landet gör och inte gör för att förbereda inför det stora eventet. Att spela på fotboll har blivit alltmer populärt, mest tack vare online bettingsidor där man snabbt och enkelt kan spela på stora turneringar och lokala matcher. Ett exempel på en sån sida där många sporter och event är samlade är Speedybet, en hemsida där man kan hitta många matcher under en och samma dag, vecka eller år.

Men om vi går tillbaka till Qatar så finns det en hel del intressant att läsa. Det som har fått mest utrymme i media är den enorma budget som landet har avsatt till att göra just deras VM till något alldeles extra. Dessutom har planerna för landets arenor släppts, och de är minst sagt kostsamma.

Nio nya arenor planeras

Det kan tyckas onödigt att bygga mer än två nya arenor, men Qatar storsatsar och hoppas fylla hela nio nya arenor med hängivna fotbollsfans. Det är dessutom redan planerat att några av de arenor som kommer byggas görs med återanvänt material, som sedan kommer att monteras ner och användas i sin tur till andra ändamål. Det finns alltså ett hållbarhetstänk bakom detta bygge, även om det inte direkt är det man tänker på när man får se bilderna.

Det är alltså totalt nio stycken arenor som kommer att stå klara lagom till invigningen 2022. De är ganska väl utspridda över landet, och har alla hög publikkapacitet. Förutom att bygga dessa nya nio så ska ytterligare tre renoveras och fräschas upp inför eventet.

Spektakulär design över hela landet

Det är ingen som håller tillbaka på designen när det kommer till de nya arenorna. Nästan alla har en unik form vilket gör dem väl igenkännbara från luften, och några av dem har skärmar runt hela utsidan, så att man kan sprida bilder inifrån arenan till den olyckliga som inte lyckades få biljett. Många av arenorna kommer att ha en kapacitet på över 40 000 åskådare, några större än de andra.

VM i december

Det som gör ett väldigt sent VM möjligt är såklart klimatet. I och med Qatars väder skulle det vara omöjligt att hålla VM under sommarmånaderna, det hade helt enkelt varit för varmt och Fifa är alltför angelägna om att hålla sina spelare friska och starka genom turneringen för att gå med på att det skulle vara över 30 grader på alla matcher. Istället så kommer VM att hållas mellan den 21 november och 18 december, då temperaturen har hunnit sjunka lite. Det är såklart tråkigt för alla oss svenska fans som har gjort det till en tradition att titta på VM under sommarmånaderna, men å andra sidan kan det vara en bra ursäkt att dra till puben eller stanna hemma med vänner under de kalla och mörka höstkvällarna.

Att Qatar kommer att bjuda på en show utan dess like står redan klart för oss, det enda som saknas är en spektakulär insats från landslaget, och fotbollsfesten kommer vara ett faktum.