post

Your chance at a lower rate on construction workIdag har alla som vill anlita riktiga hantverkare det väldigt förspänt. Dock var det lite bättre för bara några år sedan, men det är dumt att klaga när du kan få professionell hjälp för mycket låga priser. För det första har konkurrensen på byggmarknaden ökat så kraftigt att det finns företag som alltid ligger på de absolut lägsta nivåerna för deras arbeten. För det andra så kommer du som är privatperson och har ett behov av en byggfirma alltid att ha rätt till avdrag på det pris som lämnas. Detta avdrag kallas för ROT-avdrag och det gäller alla privata byggarbeten utförda av hantverkare med ett registrerat företag i bakgrunden. Det andra är RUT-avdrag och det är ett avdrag som kan göras för städtjänster.

Hur som helst handlar denna sida om byggarbeten och då ska det hållas fast vid ROT-avdraget. Detta avdrag var för bara ett eller två år sedan ett avdrag på 50 procent av den totala arbetskostnaden, exklusive material upp till 50 000 kronor. Var det två ägare av huset så kunde avdrag göras upp till 100 000 kronor. Idag har avdraget sänkts till 30 procent, men är fortfarande till mycket god hjälp när du slutligen får din räkning på det utfört arbetet.

ROT-avdraget kommer i de allra flesta fall redan att vara avdraget på den faktura som du får av byggfirman. Nu ska detta enbart ses som ett preliminärt avdrag, då du som gör avdraget måste vara en som betalar en årlig skatt som gör det möjligt att kvitta avdraget. Har du inte det kommer du att i din deklaration få betala tillbaka det som var för mycket i avdraget. Här är det då alltid bäst att tänka på vilka andra avdrag du gör så att du inte riskerar en skattesmäll för att du gjort en felaktig planering.